Nu stiger priserne langt om længe
Men butikkerne må vente - og det giver problemer.
Men i samme periode faldt priserne på varer, som for eksempel mad, tøj, møbler, biler, benzin og elektronik, med 0,9 pct.
Det viser tal fra Danmarks Statistik
Det samlede forbrugerprisindeks steg dermed 0,3 pct. i oktober i forhold til samme måned sidste år, mens det måneden forinden lå på 0 pct.
Og det er dermed ikke nok til at sikre indtjeningen på eksempelvis detailområdet, da udgifterne til løn stadigt stiger langt hurtigere.
Men med lønstigninger på 2,2 procent udsigt til den største reallønsfremgang siden 2007.
- Det betyder, at den nuværende meget lave inflation øger rådighedsbeløbet til forbrug for en gennemsnitlig børnefamilie med cirka 610 kroner om måneden sammenlignet med en situation, hvor priserne stiger med de mere normale to procent om året, skriver Nykredits cheføkonom Tore Stramer ifølge Ritzau.
Fødevarer falder i pris
Den seneste måned er det særligt fødevarer, drikkevarer og tobak, der haft det største prisfald på 0,4 pct., og det skyldes ifølge Danmarks Statistiks opgørelse lavere priser på blandt andet brød og kornprodukter, is og vin.
Og selv om stigende realløn også kan ses som en forbedret forbrugsmuligheder for detailhandlen, advarer cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv om, at lav inflation er tegn på vækstproblemer, og at høj realløn er med til at mindske konkurrenceevnen.
- Med relativt høje reallønsstigninger sammen med lav eller ingen produktivitetsvækst får virksomhederne svært ved at få indtjeningen til at følge med lønudgifterne, skriver han ifølge Ritzau i en kommentar.